7 Eylül 2012 Cuma

Maç oyunlarının evrenselliği.

Futbol insan hayatında önemli bir yere sahiptir. İngiliz kültüründe publarda arkadaşları ile bulup maç keyfini çıkartırken, Türkiye’de maçlar genellikle cafe ya da kahvehane ortamında izlenmektedir. Kültürler arası farklılıklar sebebi ile gerçek hayatta farklı şartlar maç izlenmekte ancak internet dünyasında aynı ortamda maç oyunları oynamaktadır. İnternet sanal bir dünyadır ve maç oyunları başta olmak üzere çeşitli platformlarda farklı milletlerden çok sayıda insan eşit şartlarda oyun oynayabilmektedir.

Flash oyunlarının geneline bakacak olursak barbie oyunları ve pepee oyunlarında oyuna yön veren belli bir karakterin olduğunu görürüz. Ancak futbol bir takım oyunudur. Maç oyunları genellikle tek bir karakter üzerinden kurgulanmaz. Fakat istisnalarda mevcuttur. Ronaldo, Messi, Terry gibi oyuncular dünyaya mal olmuştur. Bu oyunculara yapılan özel maç oyunları bulunmaktadır. Bu oyuncuları maç ile biraz olsun ilgilenen herkes bilir. Bu tür reklam düzeyi yüksek oyuncuların isimleri kullanılarak birbirinden eğlenceli maç oyunları, flash oyun sitelerini süslemektedir.

Maç oyunlarının en ilgi çekici özelliklerinden birisi de oyunu hemen her ülkeden insanın oynayabilmesidir. Her oyunda olduğu gibi maç oyunlarında da en çok oyun İngilizcedir. Dünyada en çok bilinen dil İngilizce olduğundan, bu tür oyunları her ülkeden insanlar kolaylıkla oynayabilir. Ayrıca oyunu oynamak için üst düzey İngilizce bilmeye de gerek yoktur.
Maç oyunlarında ekran içerisinde çok sayıda parametre bulunur. Örneğin; frikik oyunlarında rüzgarın yönünü gösteren işaretler, toplam puanı gösteren tabela, oyun skorunu ve süreyi gösteren tabelalar, hatta oyuncuların oyun içerisindeki yerlerini gösteren mini navigasyon hemen her maç oyununda bulunmaktadır.

Maç oyunları, kültürler arası farklılık göstermez. Dünyada ismi bilinen oyuncuları üzerinden yapılan oyunlar ya da şampiyonlar ligi, uefa kupası, dünya kupası ve Avrupa şampiyonası gibi maç oyunları her ülke vatandaşının büyük bir keyifle oynadığı oyunlardandır. Bu da bize futbolun ve maç oyunlarının evrenselliğini gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder